“Отвъд страха”, документален филм за правата на човека

12083879_1050479474997058_1502224059_n

Биографичен филм за живота на защитника на човешките права, китайския адвокат Гао Джишън. Често наричан „съвестта на Китай“, той многократно е отвличан и подлаган на изтезания от режима в Китай заради работата си по „чувствителни“ за комунистическата партията случаи. Неговата твърдост и непоколебимост пред лицето на репресиите печелят адмирациите на милиони, както в Китай, така и по света. Той е отличен с множество награди и на 2 пъти е номиниран за Нобелова награда за мир. Чрез дейността си той прокарва пътя и дава пример на поколение китайски адвокати и защитници на човешките, борещи се за по-справедлив и правов Китай.

За още информация: www.transcendingfearfilm.com http://www.freegao.com/

Защо направих този филм (думи на режисьора на филма Уенджин Ма)

Беше студена ноемврийска нощ през 2010 г. Гледах интервю с Гао Джишън, който говореше за първи път след ареста си през 2006 г. Разказите му за преживяното дълбоко ме разтърсиха. Беше ми ясно, че комунистическата партия е разработила схема как да прекърши духа на Гао, използвайки негово семейство, докато се предаде. Като майка и съпруга, тази борба ме докосна дълбоко – дали да следва това в което вярва или да се опита да защити семейството си.

Познавам страха, който хората в Китай чувстват всеки ден – страха дълбоко в сърцата им, насаждан стъпка по стъпка от комунистическата партия. Родителите ми често ме предупреждаваха никога да не говоря за политика и никога да не критикувам партията. Бях любопитна от къде Гао намира този невероятен кураж да разбие всички тези табута.

Тази нощ реших да направя филма.

 

Гао е известен в Китай защитник на човешките права. Издигането му от изключителната бедност на отдалеченото му родно място до китайския елит в столицата Пекин, както и решенията, които взима, и действията, които предприема след това, дълбоко ме трогнаха. Когато през 2004 г. започва да разследва случаи, свързани с преследването на Фалун Гонг от комунистическата партия, той вероятно е смятал, че е подготвен за всичко, с което ще се сблъска. Но аз вярвам, че не е осъзнавал какво точно го очаква. По това време Фалун Гонг е темата, която всички избягват. Когато Гао решава да последва това, което му казва съвестта, режима му обявява война. И отново и отново след като безмилостната машина на партията го прегазва, той успява всеки път да се изправи на крака, взимайки най-трудните решения.

Говорила съм с много американци за впечатленията и преживяванията им в Китай. Някои от тях казват, че Китай е различен от преди и държавата бързо прогресира. Знам, че те правят своите изводи от медиите и от „образцовите“ градове Пекин и Шанхай. Като някой, който е израснал там, моето мнение е различно. Вярвам, че историята на Гао Джишън показва истинската картина за модерен Китай, управляван от комунистическата партия.

Под повърхността на материалния блясък се усеща напрежение. Пристрастеността на партията към следене и контролиране на мислите и поведението на хората си остава толкова силна, колко от преди десетилетия назад. Партията е установила така наречените закони, но тя самата е над закона. В Китай системата е изградена да преследва тези, които посмеят да следват собствените си мисли или да се съмняват в статуквото. Какво наистина е в сърцата и умовете на обикновените хора в Китай? Това показва историята на Гао на тези, които искат да знаят истината.

Като режисьор чувствам своето задължение да документирам този изключително специален исторически период. Днес в Китай бушува война на доброто със злото и хората трябва да изберат своята страна. По време когато морала на хората пропада, когато те са твърде изплашени или безчувствени да говорят, Гао Джишън избира да направи правилното, въпреки последствията.

 

Leave a reply

*

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Решете капчата! * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.