Медиите за нас

През различния обектив

Източник
Написано от Анна Турлакова
Петък, 21 Септември 2012 18:33

Две фото-изложби в рамките на фестивала Различния поглед са подредени в Регионалната библиотека Захарий Княжески в Стара Загора. Те могат да бъдат видяни и в нощта на изкуствата на 28 септември, но вече в къщата на архитект Христо Димов. Цвети Панева откри първата си самостоятелна изложба от фотографии, въпреки че е завършила живопис и графика. Снимките са организирани в две теми: „Танц на сетивното“ и „Тефтер на щастието“. Те висят, но не по стените а във въздуха между тях. Контрапункт на режисираните черно-бели творби на Цвети Панева е другата изложба – цветна и спонтанна. Тя показва нещата такива каквито са през погледа на Йън Хюиз, финалист в категорията „Международна улична фотография“ на лондонския фестивал на фотографията 2012. Затова и пространството, където са изложени е решено като улица и площад. Снимките са правени по улиците на няколко континента по време на осемгодишното пътешествие на Йън Хюиз като портретен фотограф по круизни кораби. И двете изложби ще бъдат преместени за нощта на изкуствата на 28 септември в къщата на арх. Христо Димов, където се помещава и сдружението „Различният поглед“. Програмата на фестивала продължава събота и неделя в Станционната градина.


Графити фест

Източник
Написано от Анна Турлакова
Сряда, 19 Септември 2012 18:29

Петото юбилейно издание на фестивала „Различния поглед“ започна в Стара Загора с представяне на графити изкуство. Петима творци са се заели да преобразят северната фасада на кино Различният Комсомол. Вътре в залата, пък е подредена изложбата на Надин „Всичко започва сега“. Вълко Радев е студент трети курс сценография и рисуването на фестивала Различния поглед е, по думите му, първият му легален графит. Дори и в уличното изкуство са се появили жанрове, а те винаги пречат, казва още Вълко. Надя или Надин е получила художественото си образование в Ню Йорк и отскоро се занимава с графити. Нейна е изложбата от рисувани дъски за скейтборд, подредена в залата на кино Различният Комсомол. Фестивалът под мотото „Превърни стените в отворени врати“ продължава до 23 септември. Освен в кино Различния Комсомол, събития ще има и в къщата на арх. Христо Димов и в Станционната градина.


“Превърни стените в отворени врати”

Източник
Написано от Анна Турлакова
Вторник, 18 Септември 2012 17:55

Петият младежки фестивал на изкуствата „Различният поглед “ ще се проведе в Стара Загора. Още от тази вечер започва графити демонстрация за облагородяване на северния вход на кино Различния Комсомол. Повечето събития, обаче са съсредоточени от 19 до 23 септември. Мотото на петия младежки фестивал на изкуствата „Различния поглед“ през 2012 е „Превърни стените в отворени врати“. Един от начините, според организаторите е през погледа на киното. Интересните прожекции продължават и на 20 септември в кино Различния Комсомол, а другото пространство, където ще се разположи фестивала е къщата на арх. Христо Димов в центъра на Стара Загора. Фестивалният уикенд е в Станционната градина. Там ще се разположи лабиринта на уменията с ателиета по рисуване на стъкло, коприна, керамика и други приложни изкуства, галерия от традиционни занаяти. За активно спортуващите ще има външна алпийска стена, въжена градина, конен спорт. Разбира се и тази година ще има открита сцена, на която ще се изявяват предимно местни групи.


12 – ти август Международен ден на младежта

Източник
Написано от Антония Цветилова
Петък, 10 Август 2012 19:10
В Международния ден на младежта – 12 ти август, Младежкия информационно – консултативен център – Различния поглед организира безплатна арт инициатива, посветена на съвременното изкуство и свободното време. Западно от игрищата за бадминтон на Аязмото, в неделя – 12 – ти август ще се съберат различни по възраст младежи, за да присъстват на инициативата на Младежкия информационно – консултативен център – Различният поглед.
От 20 часа под звуците на джем сешън с участието на местни музиканти и доброволци ще две арт ателиета ще забавляват присъстващите. Децата и младежите ще могат да рециклират и трансформират стари дрехи, а английските приятели на сдружение „Различният поглед“ ще демонстрират циркови техники. От 21 и 30 часа на същото място ще бъде прожектиран филмът „Exit Thorugh The Gift Shop“, който е дело на графити артиста Banksy и разказва историята на французина Тиери Гета, обсебен от манията си за стрийт арт. Членовете на клуб „Зараза“ към сдружение „Самаряни“ ще информират за репродуктивното здраве и опасностите от ХИВ/СПИН.


www.kino.razlichniatpogled.org

Източник
Написано от Анна Турлакова
Четвъртък, 02 Август 2012 18:40
Месец август в кино Различния Комсомол отново предлага некомерсиални български и чужди продукции за публика от всякакви възрасти. Прожекциите са във вторник, четвъртък, петък и неделя, а цените на билетите са от 2 до 5 лева.
Този месец в кино Различният Комсомол традиционните прожекции с дарения във вторник са посветени на темата „Личностно развитие” и ще представят позитивни документални филми от фестивала „Един свят” и киномани-съмишленици на Сдружението. В четвъртъците, освен сутрешното Детско кино и чудатости за малчугани, на 16 август ще бъде прожектиран нашумелия филм на Влади Въргала – Операция Шменти Капели с английски субтитри, за да бъде достъпен за чуждестранните посетители в киносалона. В петъчните прожекции акцентът е върху късометражното кино, с двете най-нови селекции от Международния фестивал на анимационните филми „Златен кукер” 2012, проектът на 8 световни режисьори „Сюита от Ница” и селекция от фестивала за екстремни спортове и кино Exit Extreme Film Festival, Казичане.


Шарен свят в “Различният поглед”.

Източник
Понеделник, 20 Септември 2010 20:33

Над 15 хиляди души са взели участие в творческите работилници на Третия младежки фестивал „Различният поглед“, който се проведе този уикенд в Стара Загора. Това е равносметката, а атмосферата – артистична, провокираща творческия потенциал, се убеди и нашето журналистическо око.

Още в 10 часа сутринта работилниците и организираните уъркшопове, ситуирани на Централните градски разкопки в Стара Загора, в съботния ден, предизвикаха тълпи от присъстващи и участници. Гергана Желева бе част от ателието „Рисуване върху стъкло“ и се включва за пореден път във Фестивала. Присъстващите можеха сами да изработят бижута от пластмаса, мъниста, кошници от ратан, фигури от глина, оригами, да си направят татуировки с къна. Какво бе нужно, за да майсториш, попитахме една от организаторките, Ралица Георгиева. Стрелба с лък, ходене по въже, цирк „Кумбо“, Куклено студио „Слънчице“, бяха само част от шарения съботен ден, който организира едноименното Сдружение за съвременно изкуство и култура. Как определи целта на фестивала, една от доброволките Христина Христова, която е студент в Художествената академия, профил „Изкуствознание и педагогика“. Над 130 граждани са успели да проверят своя ХИВ – статус, в подвижните кабинети на клуб „Зараза“. Във фестивала тази година участници бяха още Сдружение „Зелени балкани“, както и Фондация „Дон Боско“. Не бе възможно на екипа ни да обиколи всички кътове, но попитахме, как присъстващите и участници, оценят фестивала. Очаквайте пълен материал от пъстрата програма, в предстоящи издания на предаването „Цветни срещи“.


Младежки фестивал събира 200 артисти

Източник
Четвъртък, 16 Септември 2010 18:59

Повече от 200 артисти и хора на изкуството ще участват в младежкия фестивал на изкуствата, който ще се проведе в Стара Загора от 17 до 19 септември.За първи път тази година ще има и 2 международни участия, обявиха организаторите – сдружение „Различният поглед“ на днешната пресконференция.За трета поредна година старозагорското сдружение с нестопанска цел“ Различният поглед“ организира фестивал насочен към младите старозагорци.

Основната цел на фестивала е насърчаване и подкрепа на младите хора в желанието им за творчество и личностна изява. Акцентът и мотото, под което ще мине тазгодишния фестивал е свързан с идеята за фокусиране на погледа върху уличното изкуство, съобщи Петър Йорданов, председател на сдружение „Различният поглед“. Освен музикалните прояви, в програмата са включени още и спортни събития, арт работилници, фокуси и еко презентации. В рамките на събитието клуб „Зараза“ към Сдружение „Самаряни“ ще осигури 2 микробуса, в които желаещите ще могат да изследват своя ХИВ/ СПИН статус. Фестивалът ще завърши с огнено шоу. Повече подробности очаквайте утре сутрин по ТВ Стара Загора от организаторите, които ще гостуват на предаването „Цветни срещи“ със Соня Игнатова.